Wednesday, November 19, 2008

basisrecept voor hummus

ok ik ben voorlopig definitief omgeschakeld naar veganisme. het is tot nu toe ingewikkelder dan de overstap van omnivoor naar "lacto-vegetariër": ik kan niet meer even een koekje eten want daar zit meestal melk/ei/wat dan ook in; op het pannenkoekenmeel staat dat er sporen van melk en ei in kunnen zitten; ik heb sinds ik brood eet er altijd boter op gesmeerd (nu merk ik dat het niet zo'n gemis is. maar voor ik jam ga eten ga ik toch maar on the hunt for margarine.)
gelukkig dat er in het nieuwe winkelcentrum hier meteen al een biologische winkel zit.

gisteren heb ik dit gemaakt:



allereerst het hummusrecept, voor de andere zal ik een aparte post aanmaken.

basisbasisingrediënten
*3 fikse eetlepels tahin (is sesampasta. dat kan je in elk geval halen bij de biowinkel of een turkse/libanese supermarkt, maar misschien ook gewoon bij de ah, of de toko ofzo.)
*blikje of potje kikkererwten
*teen knoflook
*olijfolie

wat ik er nog bij had gedaan
*1 ui
*vrij veel peterselie
*zout
*peper
*sap van 1 kleine limoen
*pide (=turks brood)

1. snijd de ui fijn. giet de kikkererwten snel af (niet al het vocht hoeft weg, maar wel het meeste).
2. doe ui, kikkererwten, limoensap, tahin en de geperste teen knoflook bij elkaar in een kom en staafmix het tot moes. als je geen staafmixer hebt kan je ook eerst de kikkererwten met een vork pletten en dan de rest van de voorgenoemde ingrediënten erdoorheen roeren.
3. roer er peper en zout naar smaak doorheen, en een scheutje olijfolie.
4. snijd de peterselie fijn (niet de stokjes.) je kan de hummus nog in een schone schaal doen, maar dat is vrij overdreven. strooi er een laag peterselie overheen ter versiering.

je kunt er nu brood in dopen - met name geroosterde stukken pide of dubbeldonkere boterhammen zijn lekker.

No comments: